2023年6月4日 星期日

日本 (Steve Jobs and Japan, NHK 2023)與羅馬尼亞 Horezu 小鎮的陶瓷; (The Story of Hipgnosis) (李政瀚) and Yu Wei (于薇) The Secret Passion of Steve Jobs | NHK 2022 Steve Jobs 與 Issey Miyake (三宅 一生, 1938~ 2022) . Sōsaku-hanga. 川瀨巴水 Kawase Hasui /

日本 (Steve Jobs and Japan, NHK 2023)與羅馬尼亞 Horezu 小鎮的陶瓷;  (The Story of Hipgnosis)  、台灣(李政瀚) and Yu Wei (于薇)  Best Recording Package Grammy with ‘Pakelang’ design;   :C919首次商飛:中國航空業迎里程碑,挑戰猶存2023;制裁
https://www.facebook.com/hanching.chung/videos/164342066446738



Can Old-World Ceramics Survive Modern Tastes?

A style of pottery made for centuries in a small Romanian town has recently become a hot commodity.

舊世界的陶瓷能否經得起現代品味的考驗?
羅馬尼亞小鎮製作了幾個世紀的陶器風格最近成為熱門商品。

. In 2012, Horezu pottery was recognized as an Intangible Cultural Heritage of Humanity by UNESCO, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.
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Wan-Chun Alex Ma (馬萬鈞)

Wan-Chun Alex Ma

Meet Alex Ma, the Second Taiwanese Oscar-Winner

Meet Alex Ma, the Second Taiwanese Oscar-Winner

Source:Chuo Tu-Hsin/Cheers

Global recognition is no mean feat. But in Alex Ma’s steely, determined eyes, the secret to success always seemed so simple. It was never anything more than unwavering focus coupled with the motivational mindset that there was “nothing to lose.” These two factors were the reason he always came out on top, no matter the obstacle, no matter the complication.

RECORD SLEEVE 



Taiwanese designers win Best Recording Package ...
https://www.taiwannews.com.tw › news



Apr 4, 2022 — — Taiwanese designers Li Jheng-han (李政瀚) and Yu Wei (于薇) have won the Grammy Award for Best Recording Package with their design for the album “ ...
Missing: CD ‎| Must include: CD


The Album Art Studio That Made Pink Floyd’s Pig Fly

The filmmaker Anton Corbijn’s documentary “Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)” tells the tale of the London design company devoted to crafting the perfect LP sleeve.

“Squaring the Circle” is full of this and other good stories about the oft-absurd lengths the London-based Hipgnosis traveled in pursuit of the perfect LP sleeve in the era before Photoshop. Among the 415 album covers Hipgnosis made between 1968 and 1983 was Pink Floyd’s “Animals” (1977), for which a 40-foot inflatable pig was photographed floating between the chimneys of London’s Battersea Power Station. Unfortunately, the single cable affixed to the pig snapped, and up the balloon went — into the flight zone for Heathrow Airport.

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Steve Jobs and Japan. March 24, 2023

6月4日重播



Steve Jobs 與  Issey Miyake (三宅 一生, 1938~ 2022)    The Secret Passion of Steve Jobs | NHK.   Sōsaku-hanga. 川瀨巴水 Kawase Hasui /

https://www.facebook.com/hanching.chung/videos/1404701773377753





AN APPRAISAL

Why Steve Jobs Chose This Designer’s Turtlenecks

The real beginning of the fashion-technology love affair and its legacy lies with Issey Miyake, who died last week.


The designer Issey Miyake, who died on Aug. 5, at his runway show in October 1990
Credit...Daniel Simon/Gamma-Rapho, via Getty Images


Issey Miyake (三宅 一生, 1938~ 2022) 第一位外國時尚設計師在Paris Fashion Week登台 (in April 1974)

 Issey Miyake (三宅 一生, 1938~ 2022) 第一位外國時尚設計師在Paris Fashion Week登台 (in April 1974)


https://en.wikipedia.org/wiki/Issey_Miyake


他以極富工藝創新的服飾設計、展覽及一生之水香水聞名於世。


生於廣島縣廣島市,1964年畢業於東京多摩美術大學平面設計系,畢業後曾在巴黎紐約工作,1968年先是和紀梵希一起工作,不久,他又為紐約的高夫萊比恩工作。1970年回到東京,並成立了三宅設計事務所



1980年代後期,三宅一生開始試驗一種製作新型褶狀紡織品的方法,這種織料不僅使穿戴者感覺靈活和舒適,並且生產和保養也更為簡易。這種新型的技術最後被稱為三宅褶皺(也稱一生褶),而子品牌Pleats Please也於1993年創建。製作這種織物時,需先將布料裁剪和縫紉成型,再夾入紙層之中,壓緊並熱熨,褶皺就形成了,並且會一直保持著。

In the late 1980s, he began to experiment with new methods of pleating that would allow both flexibility of movement for the wearer as well as ease of care and production. The garments are cut and sewn first, then sandwiched between layers of paper and fed into a heat press, where they are pleated. The fabric's 'memory' holds the pleats and when the garments are liberated from their paper cocoon, they are ready-to wear. He did the costume for Ballett Frankfurt with an ultra feather-polyester jersey permanently pleated in a piece named "the Loss of Small Detail" William Forsythe and also work on ballet "Garden in the setting". Miyake realized that the new method of making clothes fit well in dancers. After studying how dancers move, he sent 200 to 300 garments for dancers to wear a different one in each performance of The Last Detail. This led to the development of the Pleats, Please range and inspired him to use dancers to display his work.




From a young age, Miyake respected artist Isamu Noguchi, whose novelty and sense of fun in his designs inspired Miyake. He was also inspired by fashion designer Madeleine Vionnet's use of geometric calculations and "a single piece of beautiful cloth."[5] In Paris, he visited several museums and he mentioned that he was influenced by sculptors such as Constantin Brancusi and Alberto Giacometti






井深大(左)と盛田昭夫(右)

1970年代は家庭用VTRの普及をめざし、1970年(昭和45年)に松下電器産業日本ビクターなどと共同してビデオカセット規格「U規格」を立ち上げる。1971年(昭和46年)に対応製品「Uマチック」を発売するが成功せず、1975年(昭和50年)に小型化・低価格化を図ったビデオカセット規格「ベータマックス」を発売する






Sōsaku-hanga

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Kanae Yamamoto's "Fisherman" (1904)

Sōsaku-hanga (創作版画"creative prints") was an art movement of woodblock printing which was conceived in early 20th-century Japan. It stressed the artist as the sole creator motivated by a desire for self-expression, and advocated principles of art that is "self-drawn" (自画 jiga), "self-carved" (自刻 jikoku) and "self-printed" (自刷 jizuri). As opposed to the parallel shin-hanga ("new prints") movement that maintained the traditional ukiyo-e collaborative system where the artist, carver, printer, and publisher engaged in division of labor, creative print artists distinguished themselves as creators of art for art's sake.

The birth of the sōsaku-hanga movement was signaled by Kanae Yamamoto's (1882–1946) small print Fisherman in 1904. Departing from the ukiyo-e collaborative system, Yamamoto made the print solely on his own: drawing, carving, and printing the image. Such principles of "self-drawn", "self-carved" and "self-printed" became the foundation of the movement, which struggled for existence in prewar Japan, and gained its momentum and flourished in postwar Japan as the genuine heir to the ukiyo-e tradition.

The 1951 São Paulo Art Biennial witnessed the success of the creative print movement. Both of the Japanese winners, Yamamoto and Kiyoshi Saitō (1907–1997) were printmakers, who outperformed Japanese paintings (nihonga), Western-style paintings (yōga), sculptures and avant-garde. Other sōsaku-hanga artists such as Kōshirō Onchi (1891–1955), Un'ichi Hiratsuka (1895–1997), Sadao Watanabe (1913–1996) and Maki Haku (1924–2000) are also well known in the West.


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 川瀨巴水 Kawase Hasui /The Secret Passion of Steve Jobs | NHK。

川瀨巴水 Kawase Hasui 

川瀬 巴水(かわせ はすい、1883年明治16年)5月18日 - 1957年昭和32年)11月7日)は、日本大正昭和期の浮世絵師版画家。本名は川瀬 文治郎(かわせ ぶんじろう)。

衰退した日本の浮世絵版画を復興すべく吉田博らとともに新しい浮世絵版画である新版画を確立した人物として知られる。近代風景版画の第一人者であり、日本各地を旅行し旅先で写生した絵を原画とした版画作品を数多く発表、日本的な美しい風景を叙情豊かに表現し「旅情詩人」「旅の版画家」「昭和の広重」などと呼ばれる。アメリカの鑑定家ロバート・ミューラー[1]の紹介によって欧米で広く知られ、国内よりもむしろ海外での評価が高く、浮世絵師の葛飾北斎歌川広重等と並び称される程の人気がある。

仮名垣魯文は伯父に当たる。









NHK WORLD-JAPAN



Apple founder Steve Jobs had a love of shin-hanga, Japanese woodblock prints. Here, experts and old friends look at how this beautiful collection may have informed his own aesthetic sensibility.
The Secret Passion of Steve Jobs
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WWW3.NHK.OR.JP
- The Secret Passion of Steve Jobs | NHK WORLD-JAPAN On Demand


Nikkei Asia






Where business travelers have permission to go, by origin (As of Jan. 5).





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【三宅一生:解構服飾的意志】⦿辜振豐
1945年,廣島有位一年級小學生,親眼目睹原子彈爆出蕈狀雲,鮮烈的色彩一直停留在腦海之中。但他跟母親卻雙雙中了原爆毒氣!這位小孩子長大之後,則成為鼎鼎大名的服裝設計師,他就是三宅一生。童年的傷痕,讓他走起路來,一癲一跛,到了中年,事業鼎盛之際,毒氣更延伸到脊椎骨,所幸動了手術才挽回生命。細究三宅的創作原點,卻是童年的原爆記憶。
初見三宅一生的服裝秀,總讓人覺得身體散發出一股生生不息的脈動。他從和服得到靈感,援用「一塊布」的概念,使身體挺立於大地之上,與大自然相連起來。而他又自葳歐蕾 ( Vionnet ) 學到斜裁的技巧,解構西服的均衡美,重新翻修身體的表面意義。
傳統西服往往以腰部為基準,將身體切離成兩半。美醜的標準,端賴身體上下的均衡;這從設計圖的上身與下身所標示的比例,即可得到證明。顯然,這是受到藝術裝飾風格的影響,一切追求華麗美的表層。因此,整個身體在西服的包裹下,淹沒了精神的動力,無從顯露身體跟宇宙間互動的美感。
三宅一生的作品,卻促使肉體跟服裝產生新對話與新交流,使體內壓抑已久的精神脫殼而出,衍生身體的存在感。這就是他初期創作的特色;或稱之「大地美學」。他從大自然汲取靈感,如貝殼、海藻、石頭等等,都能使他浮想聯翩;而日本的傳統,也供給他源源不絕的養分,如和紙、綿、竹、絲等。在造型方面,日本文化中的忍術裝、和服、丁字褲,甚至黑道的刺青,也都是他思索的對象。
細究三宅的創作原點,卻是童年的原爆記憶。他出身於廣島,小學一年級時,親眼目睹原子彈爆出蕈狀雲,鮮烈的色彩一直停留在腦海之中。三宅平時幾乎絕口不提此事,不過身為創作者,童年經驗難免成為自己美學體系的一個起點。成人之後,他決定踏入服裝設計一途,這在日本需要很大的決心與毅力,因為這個行業向來是女性所包辦的,因此,三宅首先必須超越文化的框架,才能一圓己夢。
自多摩美術大學畢業後,三宅一生於1965前往巴黎進修,先後在姬龍雪與紀凡希旗下當助手,為顧客製作高級訂制服。1968年5月,巴黎大學生高舉反體制的大旗,發動罷課,工人團體也跟進罷工,整個巴黎沸沸揚揚。三宅在這場騷動中,看見每個人的身體散發出無止息的能量,街頭處處引爆激昂的活力。他放棄工作,走上街頭,成為群眾的一員。後來他指出,經過學運的洗禮,使他重新思考傳統文化與西服的關係;當然,那種優雅的高級服裝,也就被他拋諸腦後了。
巴黎旅居期間,三宅一生經常前往倫敦觀察街頭文化。披頭合唱團的魅力,嬉痞、暴走族的的青年文化,都給予他不少靈感。在巴黎五月學運之後,他告別舊大陸,轉往新世界,在紐約的賓恩 (Beene) 旗下擔任助手。總結他的學習經驗:在巴黎,三宅學習到高級訂製服的製作技巧;在紐約,則認知到服裝的實用性與功能性,也學到經營與管理的方法。
1970年,他返回日本,成立三宅一生設計工作室。翌年,他在紐約舉辦服裝秀,1973年更進軍巴黎,介紹他的創作,一時之間,佳評如潮。三宅一生能夠一鳴驚人,部分要歸因於日本設計師所建立的「巴黎模式」,因為先前有森英惠與高田賢三在法國打下基礎,這使得後起之秀比較容易立足。
當時三宅以「服」的概念,來凸顯自身的衣裳哲學。他指出,日本有三種服裝,一是和服,一是洋服,而最後一種是「服」;而「服」意味著幸福。他的作品既非西洋、又非東洋,超越了國家的界限;他經由解構的精神,推出新式的服飾,來體現身體的動力感,卻又兼具舒適實用。
風靡全世界的牛仔褲,是用棉布為材料;三宅發現,日本的庶民服,也是以棉布為素材,既輕盈又透氣,一年四季都適用。出於對於棉布的喜愛,他投下不少的心血來開發新棉布――這正是三宅一生不同於其他設計師的地方。NHK衛星台曾推出一部紀錄片,報導三宅旗下的布料工廠。他手下的研究員,常常在思索心布料的開發,以能適應三宅新作品的需求。
這部紀錄片,也特地拍攝三宅如何生產那些皺摺衣服:師傅以繩子綑綁布料後,放入高溫的窯內,然後布料就會定形,成為將來製衣之用。當身體一穿上皺摺服,整件衣裳起伏不平的形狀,往往散發出無秩序的表情,從而震動人體的惰性,讓萎縮已久的野性,奔放出來。三宅這個階段的作品,正為他第二期的作品鋪路。
1989年,三宅推出皺摺系列,主題是「Please, Pleats」。這系列的作品,突顯了科技美學,他使用經過凹凸不平的紙板,予以加熱處理而成的合成纖維布製作衣服。完成後,穿在身上,其輕盈無形的體觸,帶給身體一種浮力感。在三宅的第二期作品中,科技除了呈現美感外,更提供了方便與舒適,而且皺摺系列的衣服,可謂收放自如,相當適合旅行時攜帶外出。
三宅一生的創作理念,說起來與前衛劇場有不謀而合之處。日本導演寺山修司的劇場,往往透過觀眾的參與,演出才算完成。三宅曾經說過,他的作品,其實只完成一半,另一半有賴身體的參與,才得以完成。所以,三宅的作品未必針對傳統的標準身材而設計,即便是衰頹的老翁,穿上三宅的衣服,依然可以顯現身體的另類之美。
三宅作品,不僅獲得國際的好評,同時美術館更將他視為藝術家。他曾前往美國、法國、英國等的美術館舉辦展覽,荷蘭的美術館也收藏他的一些作品,而他也受邀參加威尼斯的雙年展。對於一位服裝設計師而言,這些經歷,無疑是至高的榮耀。
綜觀三宅一生的創作歷程,他置身於日本文化,又在西洋傳統下學習,加上從第三世界(如印度、西藏、非洲)的文化中吸收養分,但卻能夠獨樹一格,建立自身的美學。在他的操作下,身體儼然成為精神的表現體,呈現一種沉默的鮮明節奏,因此也就能發揮空前的自主性。總而言之,三宅一生改寫了服裝文化的歷史。
值得敬佩的是,三宅一生他並不以本身的國際名聲而滿足,他仍持續埋首於創作。在一次受訪中,他提到勇氣(courage)、自信(confidence)、持續不懈(continue)這三C,仍舊是他期勉自己為未來世界形塑新形象的座右銘。




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